Anders har smart belysning hjemme: Se hvordan han bruker den

Publisert 31. mars 2023
BEHAGELIG BELYSNING: Når Mumfie har funnet roen i sofakroken, er det praktisk for Anders å styre belysningen fra mobilen.

Anders Berglund og samboeren er nettopp ferdige med å pusse opp sitt nye hjem på Fornebu utenfor Oslo. Leiligheten var av eldre standard som var vedlikeholdt, men ikke oppgradert. Siden Anders er over gjennomsnittet interessert i oppussing og design, bestemte han seg for å gjøre mest mulig selv – inkludert valg av stikk og brytere.

– Samboeren min er ikke like opptatt av morgendagens teknologi, så for å gjøre et innsalg på hjemmebane var brukervennlighet en viktig faktor, sier Anders.

Løsningen ble en analog bryter på veggen, slik at styring med telefon ikke var nødvendig –men mulig. Siden leiligheten ligger i første etasje, valgte Anders et smart system med tidsbestemt lysstyring. Produktene ble installert bak eksisterende strømbrytere av en autorisert elektriker.

Norgeselitens elektrikere har lang erfaring med installasjon av smarthus, og kan gi deg gode råd om valg av produkter og løsninger. 

Belysning tilpasset egen hverdag

 Hva bruker dere løsningen mest til i hverdagen?

– Scenarioer, uten tvil. Fra sengekanten setter jeg på funksjonen ‘morgen’, som setter lyset i gangen til 10 prosent – akkurat nok til at hunden ikke blir lysvåken med en gang. Over kjøkkenbenken justeres lysstyrken til 25 prosent, og på badet kjører vi som regel på med 50 prosent lys.

Anders har også satt opp tidsbestemt lysstyring i hele leiligheten.

– Dette er noe vi bruker mye fordi vi drar en del på fjellet i helgene. Denne løsningen gir oss en trygghet i at det ser ut som at det er folk hjemme. I tillegg til dette bruker vi soloppgang og solnedgang til å justere alt av utebelysning og belysning i nærhet av vinduer.

Planlegger belysningen gjennom dagen  

Hvorfor valgte dere smart lysstyring fra Plejd?

– Vi var innom flere systemer før vi bestemte oss. Plejd leverer nesten alle tjenestene vi ønsket oss, og siden de har styring både via bryter, bluetooth og wifi ble valget ganske enkelt.

Produktene installeres bak eksisterende strømbrytere eller i sikringsskapet av en autorisert elektriker. Når installasjonen er klar, kan du styre belysningen fra de vanlige strømbryterne eller via Plejd-appen. Du kan også opprette scenarier og planlegge belysningen.

– Med Plejd kan du styre belysningen via app, eller med lysbryteren som du er vant til. Plejd støtter også Apple Home, som var en viktig faktor da vi skulle velge leverandør.

Først smarthus – så smarthytte

Har dere planer om å utvide løsningen?

Nå som løsningen er installert, har Anders mange muligheter for å utvide med nye, smarte funksjoner.

– Vi planlegger også å bytte alle spotter til LED. Dette, sammen med Plejd systemet vil være en stor energi- og pengebesparelse.

Videre er planen til Anders å installere Plejd system på hytta, for styring av lys og varme.

– På denne måten sparer vi masse strøm på at varmen kun er på i tidsrommet rett før vi kommer opp og ikke hele tiden uavhengig om vi er der eller ikke.

– Plejd jobber også med en løsning for styring av vannbåren varme som kommer senere i år. Dette er noe vi ønsker å sette opp så fort dette er på markedet.

dame med blondt hår og beige ullgenser som står i døråpning og håndhilser og smiler med en elektriker i sort boblevest og blå caps som smiler, og med en porttelefon på ytterveggen av boligen

Vurderer du å investere i smart belysning?

Sertifikater